Sekcia pre kvalitu a bezpečnosť potravín

Priorita slovenských obchodníkov s potravinami: Kvalitné a bezpečné
Priorita slovenských obchodníkov s potravinami: Kvalitné a bezpečné
Obchodníci s potravinami sú predposledným ohnivko m v potravinovom reťazci, teda bezprostredne predtým, ako sa jedlo dostane na stôl spotrebiteľa. Preto aj oni zodpovedajú za kvalitu a bezpečnosť potravín.
Spolu s pestovateľmi a chovateľmi, spracovateľmi a výrobcami sú obchodníci prirodzene zodpovední aj za kvalitu a bezpečnosť potravinárskych tovarov, ktoré ponúkajú na pultoch a v regáloch. V snahe ponúkať a predávať skutočne len tovar, ktorý je pre spotrebiteľov bezpečný a v požadovanej kvalite, slovenskí obchodníci veľmi často na seba preberajú aj povinnosti výrobcov a dodávateľov, aby mohli dodržiavať platné slovenské aj európske zákonné predpisy a chrániť zdravie svojich zákazníkov. Úzkou spoluprácou so slovenskými výrobcami zároveň pomáhajú zvyšovať výrobu slovenských potravín, podporujú domácich výrobcov a spracovateľov potravín a podporujú potravinovú sebestačnosť Slovenska.
S orientáciou v zákonoch pomáha osobitná sekcia
Obchodníci, ktorí predávajú potraviny, sú viazaní naozaj rozsiahlou a takmer neprehľadnou spleťou zákonných predpisov na národnej aj európskej úrovni. Tie sú ďalej rozpracované v množstve predpisov, vyhlášok a usmernení. Základným zákonným predpisom v EÚ je Nariadenie EÚ číslo 178/2002 o bezpečnosti potravín a Nariadenie EÚ č. 852/2004 o hygiene potravín. Na našej národnej úrovni sú to: Zákon o potravinách a Zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Oba práve prechádzajú novelizáciou. V súčasnom období je v popredí aj Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.
V záujme pomôcť svojim členom, obchodníkom s potravinami, orientovať sa v potravinovej legislatíve a správne ju aplikovať v každodennej praxi v prevádzkových jednotkách, logistických centrách a v skladoch potravín, vytvoril Zväz ešte v r. 2013 sekciu pre kvalitu a bezpečnosť potravín.
Sekciu vedie člen Predstavenstva ZO SR a dlhoročný odborník v tejto oblasti JUDr. Albín Sladovník. Sekcia pracuje s cieľom monitorovať situáciu v potravinovom reťazci a kvalitu produktov, ktoré sú v ňom zastúpené, neustále sa venuje zlepšovaniu situácie v potravinárskom segmente, najmä práci s potravinárskymi výrobkami v obchodných prevádzkach a sústreďuje sa aj na odstraňovanie problémov a predchádzanie nedostatkom, ktoré sú zisťované pri kontrolách v maloobchodných prevádzkach. Členovia sekcie zhromažďujú informácie o výrobcoch, dodávateľoch a distribútoroch potravinárskych výrobkov a vymieňajú si poznatky a informácie nielen navzájom, ale aj s ostatnými sekciami ZO SR, s kontrolnými orgánmi a umožňujú tak pozitívnu komunikáciu medzi všetkými účastníkmi trhu.
Čo ešte robí sekcia
Na pracovných stretnutiach riešia aktuálne a akútne problémy kvality a bezpečnosti potravín v nadväznosti na vývoj národnej aj európskej legislatívy, vymieňajú si informácie o rizikách, ktoré sa objavujú v potravinárskej produkcii a obchode na Slovensku aj vo svete, ako aj o výsledkoch kontrol orgánov potravinového dozoru.
V oblasti dopadov platných potravinových zákonov sekcia úzko spolupracuje s Legislatívno-právnou sekciou Zväzu.
Členovia sa aktívne podieľajú na príprave odborných pripomienok v medzirezortných pripomienkových konaniach.
Na webovej stránke ZO SR pravidelne uverejňujú prehľad aktuálne platnej potravinovej legislatívy. V snahe napomôcť správnej aplikácii prijatých právnych predpisov zväz v spolupráci s touto sekciou, Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnou potravinovou a veterinárnou správou a prednášateľmi z ďalších inštitúcií pripravuje pre svojich členov – potravinárov pravidelné odborné školenia a semináre. Sú tiež vítanou platformou, ktorá umožňuje výmenu skúseností medzi tvorcami zákonov a odborníkmi z každodennej praxe.
—-
Potravinárske predajne v čase koronakrízy

V súvislosti s pokračujúcou epidémiou koronavírusu sa sekcia zaoberala aj potenciálnym rizikom nákazy v potravinárskych predajniach. V snahe zabezpečiť dôslednú prevenciu a vyhovujúce prostredie pri manipulácii s potravinami sekcia už na začiatku epidemickej krízy navrhla viacstupňové bezpečnostné a hygienické opatrenia. Majú zabezpečiť jednak ochranu pracovníkov v predajniach, skladoch aj pri distribúcii potravinárskych výrobkov a jednak majú chrániť aj každého zákazníka od možnej kontaminácie vírusom. Takisto vypracovali usmernenia pre prípad, že niektorý zo zamestnancov takýchto pracovísk sa stane nositeľom koronavírusu alebo dôjde ku kontaminácii prevádzkovej jednotky. Členovia sekcie na požiadanie prevádzkovateľov potravinárskych podnikov vykonávali aj inštruktážne školenia na samotných prevádzkových jednotkách k opatreniam vlády a hlavného hygienika v boji s koronavírusom.

Zdroj:  [23.10.2020; Obchod; Zväz obchodu Slovenskej republiky; s. 14; ZOSR]
Autor: ZOSR FOTO: archív