Sekcia pre kvalitu a bezpečnosť potravín
Priorita slovenských obchodníkov s potravinami: Kvalitné a bezpečné
Priorita slovenských
obchodníkov s potravinami:
Kvalitné a bezpečné
Obchodníci s potravinami
sú predposledným ohnivko m v potravinovom reťazci, teda bezprostredne predtým,
ako sa jedlo dostane na stôl spotrebiteľa. Preto aj oni zodpovedajú za kvalitu
a bezpečnosť potravín.
Spolu s pestovateľmi a chovateľmi, spracovateľmi a
výrobcami sú obchodníci prirodzene zodpovední aj za kvalitu a bezpečnosť
potravinárskych tovarov, ktoré ponúkajú na pultoch a v regáloch. V snahe
ponúkať a predávať skutočne len tovar, ktorý je pre spotrebiteľov bezpečný a v požadovanej kvalite, slovenskí obchodníci veľmi
často na seba preberajú aj povinnosti výrobcov a dodávateľov, aby mohli
dodržiavať platné slovenské aj európske zákonné predpisy a chrániť zdravie
svojich zákazníkov. Úzkou spoluprácou so slovenskými výrobcami zároveň pomáhajú zvyšovať výrobu
slovenských potravín,
podporujú domácich
výrobcov a spracovateľov potravín
a podporujú potravinovú
sebestačnosť Slovenska.
S orientáciou v zákonoch pomáha osobitná sekcia
Obchodníci, ktorí predávajú potraviny, sú viazaní
naozaj rozsiahlou a takmer neprehľadnou spleťou zákonných predpisov na národnej
aj európskej úrovni. Tie sú ďalej rozpracované v množstve predpisov, vyhlášok a
usmernení. Základným zákonným predpisom v EÚ je Nariadenie EÚ číslo 178/2002 o
bezpečnosti potravín a Nariadenie EÚ č. 852/2004 o hygiene potravín. Na našej
národnej úrovni sú to: Zákon o potravinách a Zákon o neprimeraných podmienkach
v obchode s potravinami. Oba práve prechádzajú novelizáciou. V súčasnom období
je v popredí aj Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.
V záujme pomôcť svojim členom, obchodníkom s
potravinami, orientovať sa v potravinovej legislatíve a správne ju aplikovať v
každodennej praxi v prevádzkových jednotkách, logistických centrách a v skladoch
potravín, vytvoril Zväz ešte v r. 2013 sekciu pre kvalitu a bezpečnosť
potravín.
Sekciu vedie člen Predstavenstva ZO SR a dlhoročný
odborník v tejto oblasti JUDr. Albín Sladovník. Sekcia pracuje s cieľom
monitorovať situáciu v potravinovom reťazci a kvalitu produktov, ktoré sú v ňom
zastúpené, neustále sa venuje zlepšovaniu situácie v potravinárskom segmente,
najmä práci s potravinárskymi výrobkami v obchodných prevádzkach a sústreďuje
sa aj na odstraňovanie problémov a predchádzanie nedostatkom, ktoré sú
zisťované pri kontrolách v maloobchodných prevádzkach. Členovia sekcie
zhromažďujú informácie o výrobcoch, dodávateľoch a distribútoroch
potravinárskych výrobkov a vymieňajú si poznatky a informácie nielen navzájom,
ale aj s ostatnými sekciami ZO SR, s kontrolnými orgánmi a umožňujú tak
pozitívnu komunikáciu medzi všetkými účastníkmi trhu.
Čo ešte robí sekcia
Na pracovných stretnutiach riešia aktuálne a akútne
problémy kvality a bezpečnosti potravín v nadväznosti na vývoj národnej aj
európskej legislatívy, vymieňajú si informácie o rizikách, ktoré sa objavujú v potravinárskej produkcii a
obchode na Slovensku aj
vo svete, ako aj o výsledkoch kontrol
orgánov potravinového
dozoru.
V oblasti dopadov platných potravinových zákonov sekcia
úzko spolupracuje s Legislatívno-právnou sekciou Zväzu.
Členovia sa aktívne podieľajú na príprave odborných
pripomienok v medzirezortných pripomienkových konaniach.
Na webovej stránke ZO SR pravidelne uverejňujú prehľad
aktuálne platnej potravinovej legislatívy. V snahe napomôcť správnej aplikácii
prijatých právnych predpisov zväz v spolupráci s touto sekciou, Ministerstvom
pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, Štátnou potravinovou a veterinárnou
správou a prednášateľmi z ďalších inštitúcií pripravuje pre svojich členov –
potravinárov pravidelné odborné školenia a semináre. Sú tiež vítanou
platformou, ktorá umožňuje výmenu skúseností medzi tvorcami zákonov a
odborníkmi z každodennej praxe.
—-
Potravinárske predajne v čase koronakrízy
V súvislosti s pokračujúcou epidémiou koronavírusu
sa sekcia zaoberala aj potenciálnym rizikom nákazy v potravinárskych
predajniach. V snahe zabezpečiť dôslednú prevenciu a vyhovujúce prostredie
pri manipulácii s potravinami sekcia už na začiatku epidemickej krízy navrhla
viacstupňové bezpečnostné a hygienické opatrenia. Majú zabezpečiť jednak
ochranu pracovníkov v predajniach, skladoch aj pri distribúcii potravinárskych
výrobkov a jednak majú chrániť aj každého zákazníka od možnej kontaminácie
vírusom. Takisto vypracovali usmernenia pre prípad, že niektorý zo zamestnancov
takýchto pracovísk sa stane nositeľom koronavírusu alebo dôjde ku kontaminácii
prevádzkovej jednotky. Členovia sekcie na požiadanie prevádzkovateľov
potravinárskych podnikov vykonávali aj inštruktážne školenia na samotných
prevádzkových jednotkách k opatreniam vlády a hlavného hygienika v boji s
koronavírusom.
Zdroj:
[23.10.2020; Obchod; Zväz obchodu Slovenskej republiky; s. 14; ZOSR]
Autor: ZOSR FOTO: archív