Osobitný odvod reťazcov odmietajú obchodníci, zamestnávatelia aj odborári

Predstavitelia Zväzu obchodu hovoria o rozpore s právom EÚ, hrozí zatváranie prevádzok.

Osobitný odvod reťazcov odmietajú obchodníci, zamestnávatelia aj odborári

BRATISLAVA. Osobitný odvod obchodných reťazcov môže mať pre slovenských obchodníkov potenciálne likvidačný efekt.

Tvrdia to predstavitelia Zväzu obchodu SR, ktorý združuje slovenských maloobchodníkov.
Rozpor s právom EÚ, hrozí zatváranie prevádzok
Hovoria o skrytej dani, o rozpore návrhu s právom Európskej únie, ako aj o dopadoch jednak na ceny aj na znižovanie nákladov, ktoré môže vyústiť do zatvárania prevádzok.

25 percent
Taká je priemernná marža v slovenských obchodoch.
K obchodníkom sa však s kritikou pridávajú aj zástupcovia zamestnávateľov a dokonca aj odborov.
Zamestnávatelia hovoria, že slovenským dodávateľom by to paradoxne ešte sťažilo prístup na pulty obchodov a odborári sa zase obávajú zhoršenia svojej pozície pri kolektívnom vyjednávaní či znižovania počtu zamestnancov.

Problém s kompenzáciou nákladov

Ako na stredajšej tlačovej konferencii uviedol šéf sekcie komunikácie Zväzu obchodu SR Ivan Kubányi, problémom celého návrhu je, že je selektívny a zavádza v podstate ďalšiu daň z obratu, za ktorú v súčasnosti považujú daň z pridanej hodnoty.

Reťazce budú mať podľa neho veľmi obmedzené možnosti, ako náklady na tento odvod vykompenzovať.
V hre by tak podľa neho bolo spomínané zvyšovanie cien, či znižovanie nákladov, čo by v prípade slovenských obchodníkov mohlo skončiť zatváraním menej rentabilných prevádzok napríklad na vidieku.
Priemerná marža predstavuje 25 percent
Prezident Zväzu obchodu SR Martin Katriak doplnil, že prijatie odvodu tak, ako to momentálne navrhuje koaličná SNS, by poslalo slovenských obchodníkov rovno do straty. Odmietol aj argumenty rezortu pôdohospodárstva, že marže obchodníkov dosahujú aj 100 percent.
“Za dodávateľov musím povedať, že zásadne s tým nesúhlasíme. Pretože nás to takisto poškodí. Bude to zhoršovať prístup slovenských výrobcov na obchodné siete a do obchodov ako takých.„
RASTISLAV MACHUNKA
V slovenskom obchode sa totiž podľa neho priemerná marža pohybuje na úrovni okolo 25 percent. Z tejto sumy musia pritom hradiť svoje náklady a dostávajú sa len do minimálneho zisku.
Ako veľký problém vníma, že návrh bol predložený ako poslanecký a vyhol sa tak medzirezortnému pripomienkovému konaniu. Zároveň však pripustil, že koaliční poslanci ešte prejavili vôľu s obchodníkmi o návrhu komunikovať.

Obavy dodávateľov
V zhode proti takémuto návrhu vystúpili netradične aj zástupcovia zamestnávateľov a odborárov. Ako na spoločnej tlačovej besede Zväzu obchodu SR uviedol viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Rastislav Machunka, hoci niekedy dodávatelia narážajú na problémy v komunikácii predovšetkým so zahraničnými obchodnými reťazcami, takéto silové riešenie týmto vzťahom vôbec nepomôže.

"Za dodávateľov musím povedať, že zásadne s tým nesúhlasíme. Pretože nás to takisto poškodí. Bude to zhoršovať prístup slovenských výrobcov na obchodné siete a do obchodov ako takých," vyhlásil.

Úlohu štátu vo vzťahu dodávatelia a obchodníci vidí skôr ako akéhosi mediátora a nie ako silovej zložky. "Silové riešenia nikdy neviedli k nejakému výsledku," dodal.
Negatívne dopady prijatia osobitného odvodu obchodných reťazcov však vnímajú aj odborári.

Prepúšťanie a zdražovanie
Šéf Odborového zväzu pracovníkov obchodu a cestovného ruchu Jozef Zadňan si myslí, že by to totiž zhoršilo pozíciu zástupcov zamestnancov pri kolektívnom vyjednávaní.
Návrh však môže mať aj ďalšie sociálne dopady, od prepúšťania zamestnancov, cez zdražovanie potravín a ďalších tovarov až cez rozšírenia dovozu lacnejších a menej kvalitných potravín na pulty slovenských obchodov, čo by paradoxne išlo proti avizovaným záujmom predkladateľov, ktorí chcú podporovať slovenských výrobcov.

Viceprezident AZZZ Rastislav Machunka zároveň doplnil, že sociálni partneri budú žiadať prerokovanie tohto bodu, napriek tomu, že ide o poslanecký návrh, na tripartite.

Tam sa môže tento návrh postarať o zaujímavú situáciu. Ak by totiž názor odborárov z obchodu zdieľala aj Konfederácia odborových zväzov SR (KOZ), bolo by to podľa Machunku prvýkrát, kedy by sa proti návrhu zákona na rokovaní tripartity zhodli zamestnávatelia s odbormi.
Návrh na zavedenie osobitného odvodu pochádza z dielne SNS, ktorej poslanci ho predložili v parlamente. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná tvrdí, že financie z výberu pôjdu na podporu slovenských prvovýrobcov, potravinárov a na opatrenia proti výkyvom počasia.

Návrh sa môže zmeniť
Jeden z predkladateľov zákona, poslanec Radovan Baláž, pripúšťa, že sa návrh ešte bude meniť.

"Tento návrh ešte neprešiel riadnym legislatívnym procesom, preto vnímame veľmi citlivo všetky pripomienky odbornej verejnosti a reťazcov. Ja som nikdy nepovedal, že sa návrh zákona ešte nebude meniť a nedôjde k nejakým legislatívnym zmenám," uviedol Radovan Baláž.

"Čaká nás aj rokovanie so stranou Most-Híd, ktorá má tiež k tomuto návrhu ako koaličný partner pripomienky. Máme pred sebou zhruba 1,5 mesiaca schvaľovania, potom budeme vedieť presne zanalyzovať, aký bude mať osobitný odvod dopad a koho všetkého sa to bude týkať," uviedol Baláž.