Od júna aj po záruke
Od leta budú môcť obchody na Slovensku predávať aj potraviny, ktoré sú už po záruke. Musia byť však bezpečné a oddelené od ostatných, aby bolo jasné, že ide o špecifický tovar.
Od leta budú môcť obchody na Slovensku predávať aj potraviny, ktoré sú už po záruke. Musia
byť však bezpečné a oddelené od ostatných, aby bolo jasné, že ide
o špecifický tovar. Hospodárske noviny uvádzajú, že spotrebitelia nemusia
mať strach, že v regáloch budú nachádzať pokazené jedlo: „Dátum minimálnej
trvanlivosti je totiž iba akýmsi varovným prstom, ktorým sa zákazník nemusí
vždy nutne riadiť. Ak je potravina správne skladovaná
a z mikrobiologického hľadiska nepodlieha rýchlej skaze, jej konzumácia
nemá pre človeka žiadne zdravotné následky. Lenže štát na to doteraz
neprihliadal. Predajcovia sa museli tovaru okamžite zbavovať
a v kontajneroch končilo aj jedlo, ktoré nemuselo. Podľa záverov Rady
Európskej únie o potravinových stratách takto v Európe vyjde nazmar
takmer 88 miliónov ton potravín ročne.“
Zdroj: [26.02.2021; Téma; UDALOSTI; s. 19; redakcia]
Zdroj_foto: Trnavská arcidiecézna charita