Obchodníci tvrdia, že nemôžu za zdražovanie. Vinia ECB, štát, vyššie mzdy

Zväz obchodu SR odmieta pravidelne opakujúce sa tvrdenia, že na zdražovaní potravín sa najväčšou mierou podieľajú obchodníci.  

Základný tlak na rast cien vytvára niekoľkoročná proinflačná politika Európskej centrálnej banky, ktorej cieľom je inflácia tesne pod 2 % v strednodobom termíne pre celú eurozónu. V marci bola medziročná miera inflácie v Slovenskej republike na úrovni 2,7 %.
„Obchodníci nespôsobujú rast cien potravín. Ak teda na Slovensku rastú ceny rýchlejšie ako v Európskej únii, mali by sme príčiny hľadať tam, kde sa naše podmienky líšia od ostatných krajín EÚ. Ihneď zbadáme niekoľko závažných faktorov, ktoré ovplyvnili predovšetkým cenu práce, a to podstatné zvýšenie mzdových nákladov, ktoré sa výraznou mierou dotklo nielen odvetvia obchodu, ale aj výroby: zvýšenie minimálnej mzdy a mimoriadne zvýšenie príplatkov za prácu v sobotu, nedeľu, sviatky a za prácu v noci. Ďalšia etapa zvyšovania príplatkov vstúpila do platnosti 1. mája,“ upozornil prezident ZO SR Martin Katriak na stretnutí s médiami vo štvrtok v Bratislave. Podľa neho významným faktorom, ktorý má priamy vplyv na cenu práce, bolo tiež rozhodnutie o povinnom poskytovaní príplatkov na rekreáciu.

Ako uviedol 1. viceprezident ZO SR Pavol Konštiak, všetky tieto legislatívne úpravy sa udiali v príliš krátkom čase na to, aby ich podnikatelia v obchode stihli postupne absorbovať. Rast mzdových nákladov, ktorý sa nezakladá na zvyšovaní produktivity práce, sa nevyhnutne prejavuje aj v raste cien.