Návšteva europoslancov na Slovensku je podľa ministerky pôdohospodárstva zbytočná a nič nerieši

Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: “Je to problém, ktorý musí mať rovnaké riešenie v celej Európe a na základe toho môžu byť prijaté aj národné legislatívne kroky. Pretože zákazník na Slovensku je taký istý zákazník ako v Rakúsku, s takými istými vnemami a chuťami. Prsty v takomto opatrení má lobbing nadnárodných potravinárskych formácií. Týmto spôsobom sa snažia oddialiť takéto riešenie".  

Marián Kukelka, moderátor: “Návšteva europoslancov na Slovensku je zbytočná a nič nerieši. Kritizuje kontrolu stavu poľnohospodárstva u nás členmi Európskeho parlamentu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Europoslanci aj dnes pokračujú stretnutím s farmármi na východnom Slovensku. Večer majú naplánované rokovanie s riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. V štúdiu je Martin Kalužák.”
Martin Kalužák, redaktor: “Štát účelovo kontroluje tých farmárov, ktorí vyjadrujú nespokojnosť s pomermi v našom poľnohospodárstve, tvrdí Milan Kyseľ zo Spolku farmárov Slovenska. Poľnohospodári dlhodobo upozorňujú na machinácie s agrodotáciami, či pôdou.”
Milan Kyseľ, Spolok farmárov Slovenska: “Vnímanie náhodných vybraných kontrol v slovenskom ponímaní vidíme ako účinný nástroj štátnej moci na zastrašovanie a doslova šikanovanie farmárov. Mnohé z kontrol sú účelové a nastavené tak, aby oddialili včasné vyplatenie týchto dotácií, čo je pre väčšinu farmárov likvidačné.”
Martin Kalužák: “Farmári o probléme hovorili aj s europoslancami, ktorí na Slovensku kontrolujú využívanie európskych peňazí v poľnohospodárstve. Šéfka rezortu Gabriela Matečná však tvrdí, že Slovensko dlhodobo a pravidelne komunikuje s Európskou komisiou a kontroluje prideľovanie dotácií, či prípadné nejasnosti okolo priamych poľnohospodárskych platieb. Tie sa údajne týkajú len minima farmárov. Kontrole europoslancov nerozumie.”
Gabriel Matečná, ministerka pôdohospodárstva SR: “Neviem, čo ich vedie, pretože my na týždennej báze komunikujeme s komisiou, na týždennej báze robíme odpočty komisii. Ja si myslím, že na to, aby nejaká kontrola bola, máme tu Európsky dvor audítorov, Európsku komisiu, ktorá tu permanentne chodí a s výsledkami sú mimoriadne spokojní.”
Martin Kalužák: “Podľa českého europoslanca Tomáša Zdechovského ide o to, aby sa presvedčili o pokroku, ktorý Slovensko urobilo vo využívaní eurofondov, či pôdohospodárskych platieb.”
Tomáš Zdechovský, europoslanec (preklad z češtiny): “Ako napríklad postupuje polícia a koľko tých prípadov sa vyšetrí a ako bude postupovať slovenská vláda v prípade, ak sa preukáže, že došlo k podvodu.”
Martin Kalužák: “Bývalý minister pôdohospodárstva, nezaradený poslanec Zsolt Simon však tvrdí, že nedošlo k posunu situácie a farmári majú rovnaké problémy ako pred polrokom, kedy boli u nás europoslanci prvýkrát. Tak premiér, ako aj ministerka pôdohospodárstva údajne návštevu bagatelizujú.”
Zsolt Simon, nezaradený poslanec NR SR, exminister pôdohospodárstva: “Pán Pellegrini nedodržal svoj sľub stretnúť sa s poľnohospodármi, nič sa de facto od protestov v prospech farmárov nezmenilo. Zdá sa mi, ako keby aj pani ministerka, aj pán Pellegrini sledoval záujem niekoho iného ako malých farmárov.”
Martin Kalužák: “Nespokojní farmári nevylučujú ani verejné protesty. V lete išlo o tzv. traktorový protest, kde jednotlivé organizácia sa podľa Milana Kyseľa zo Spolku farmárov najprv dohodnú na spoločnom postupe a počkajú na reakciu štátu.”
Milan Kyseľ: “Ak si situácia vyžiada, nevylučujem, že dôjde aj k tomu.”
Martin Kalužák.
“Europoslanci sa dnes podvečer stretnú s riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jurajom Kožuchom a zajtra predpoludním s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou.”
Marián Kukelka: "A ministerka musí riešiť aj ďalší problém - tému dvojakej kvality potravín. Rakúsko ako predsedajúca krajina Rady Európskej únie totiž vypustilo z pripravovanej legislatívy postihovanie dvojakej kvality potravín ako nekalej obchodnej praktiky. Šéfka agrorezortu chce od ministra pôdohospodárstva Rumunska, ktoré vystrieda Rakúsko v pozícii predsedajúcej krajiny, nápravu. Legislatívne riešenie problematiky dvojakej kvality potravín, predovšetkým na európskej úrovni, podporuje aj Zväz obchodu. Hovorí jeho prezident Martin Katriak."
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: “Je to problém, ktorý musí mať rovnaké riešenie v celej Európe a na základe toho môžu byť prijaté aj národné legislatívne kroky. Pretože zákazník na Slovensku je taký istý zákazník ako v Rakúsku, s takými istými vnemami a chuťami. Prsty v takomto opatrení má lobbing nadnárodných potravinárskych formácií. Týmto spôsobom sa snažia oddialiť takéto riešenie.”

Marián Kukelka: "Podľa Martina Katriaka, ak by krajiny sprísňovali kvalitu výrobkov iba na národných úrovniach, opatrenie by stratilo zmysel."

FOTO_zdroj: TASR. Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva SR
Zdroj: [18.12.2018; Rádio Slovensko; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 12:00; Martin Kalužák / Marián Kukelka]