Martin Katriak: Slovo prezidenta Zväzu obchodu SR na záver volebného obdobia

Uplynulo tri a pol roka, odkedy som bol zvolený do funkcie prezidenta najväčšej profesionálnej organizácie obchodníkov pôsobiacich na Slovensku. Počas tohto obdobia som zistil, že som obklopený spoľahlivými odborníkmi a dobrými ľuďmi v predstavenstve, dozornej rade aj na sekretariáte Zväzu obchodu SR, ktorí bez ohľadu na svoje pracovné povinnosti a osobné nepohodlie mi – a nám všetkým v odvetví obchodu – pomáhali pri riešení mnohých a často nie jednoduchých problémov a situácií: v legislatíve, vo vzťahoch k autoritám v štátnej a verejnej správe a, samozrejme, k členskej základni zväzu. 

Uplynulo tri a pol roka, odkedy som bol zvolený do funkcie prezidenta najväčšej profesionálnej organizácie obchodníkov pôsobiacich na Slovensku. Počas tohto obdobia som zistil, že som obklopený spoľahlivými odborníkmi a dobrými ľuďmi v predstavenstve, dozornej rade aj na sekretariáte Zväzu obchodu SR, ktorí bez ohľadu na svoje pracovné povinnosti a osobné nepohodlie mi – a nám všetkým v odvetví obchodu – pomáhali pri riešení mnohých a často nie jednoduchých problémov a situácií: v legislatíve, vo vzťahoch k autoritám v štátnej a verejnej správe a, samozrejme, k členskej základni zväzu. Nie vždy boli rokovania medzi nami jednoduché, ale nakoniec sme si takmer vždy porozumeli a nebolo veľa prípadov, ktoré by musela rozhodnúť väčšina (hlasovaním).
Ako prezident ZO SR som počas ostatných troch rokov bol v neľahkej pozícii voči autoritám, istý čas počas pôsobenia predchádzajúcej vlády, keď najmä vzťahy s nominantmi SNS boli mimoriadne komplikované: žiaľ, hlásali slovenskosť, ale všade a vždy sa tak nesprávali. V marci tohto roka nastúpila nová vláda, nové osobnosti, pričom celkovú situáciu skomplikovala epidémia koronavírusu. Táto situácia bola a zostáva pre obchod mimoriadne náročná, čo v konečnom dôsledku vidíme a cítime všetci. Myslím, že najzložitejšie problémy odvetvia obchodu počas tejto krízy sme spoločne s terajšími politickými autoritami zvládli, vieme sa s nimi porozprávať a presvedčiť ich o svojej pravde.

Za to patrí mojim spolupracovníkom a priateľom vďaka. Ďakujem tiež svojim kolegyniam na sekretariáte ZO SR, bez ktorých by sme veľmi ťažko riešili všetko potrebné.

Zdroj: [23.10.2020; Obchod; Zväz obchodu Slovenskej republiky; s. 15; Martin Katriak]
Autor: Martin Katriak FOTO: archív