eKasa trápi hlavne veľké firmy

Na trhu je nedostatok riešení. Daniari preto prvé tri mesiace nebudú vyberať pokuty.
Na trhu je nedostatok riešení. Daniari preto prvé tri mesiace nebudú vyberať pokuty.
Mnohým podnikateľom hrozilo, že budú od júla porušovať zákon. A to proti svojej vôli. Na prechod na pokladničný systém eKasa totiž ostáva len necelých 12 pracovných dní. Najväčšia zmena v obchode za posledných osem rokov sa nezastaviteľne blíži, no zavádzanie má sklz. Na trhu je nedostatok produktov a dodávatelia nestíhajú. Vláda preto včera rozhodla, že pokutovať sa kvôli eKasám nebude. Amnestia na eKasy bude platiť do konca septembra. Avšak len pre podnikateľov, ktorí splnia niekoľko podmienok.
Veľkí hráči meškajú
Základom je požiadať do 30. júna Finančnú správu o registráciu do systému eKasa. Firmy si tiež musia do tohto dátumu objednať technické riešenie od certifikovaného dodávateľa. Ministerstvo financií tak chce docieliť, aby sa odloženie pokút nezneužilo. Týkalo by sa teda iba tých, ktorým v zapojení zabránil nedostatok riešení na trhu. „Neposúvame termín zavádzania eKasy, ten je povinný od 1. júla tohto roku,“ uviedol na tlačovom brífingu po rokovaní vlády minister financií Ladislav Kamenický. „Ak sú však objektívne príčiny, na poctivých podnikateľov, ktorí splnia podmienky, sa nebudú vzťahovať sankcie,“ dodal.
Problémy majú podľa generálneho riaditeľa sekcie boja proti podvodom na Finančnej správe Ladislava Hannikera hlavne veľké firmy. Tie majú „rádovo stovky kás a ich prepojenie na tretie softvéry je vlastne najväčší problém, ktorý registrujeme,“ vysvetlil. Na trhu je síce dostupných viac ako 30 rôznych riešení, dvaja z troch najväčších výrobcov pokladníc však nedostali od Finančnej správy certifikát. No a softvérové firmy, ktoré dovoľujú prepojenie kasy na účtovné systémy, spolupracovali najmä s nimi. Podnikatelia, ktorí potrebujú kvôli eKase nové pokladnice a zároveň využívajú tieto systémy, tak ešte nemohli pristúpiť k výmene zariadení, keďže trh im neponúkal vyhovujúci produkt.
Ako vysvetlil Viktor Pieš, výkonný riaditeľ spoločnosti Solitea Slovensko, ktorá firmám poskytuje účtovné softvéry, aj oni spolupracovali iba s niektorými dodávateľmi. Išlo o overených výrobcov, ktorých zariadenia používali ich zákazníci. Momentálne sa tak nachádzajú v situácii, keď „výrobcovia fiškálnych tlačiarní, s ktorými sme doteraz spolupracovali, nezískali zatiaľ certifikát ani na jedno riešenie,“ uviedol. Zároveň však dodal, že situácii sa prispôsobili a „práve v týchto dňoch sme ukončili vývoj napojenia na nového certifikovaného výrobcu a ďalšie riešenie pripravujeme“.
Nepokutovanie je vítané
Finančná správa tvrdí, že problém na jej strane nenastal a že oni si splnili svoje povinnosti. Pieš však upozorňuje, že zákon vôbec nepočítal s časom potrebným na úpravu účtovných, skladových a fakturačných systémov. „K prvým prototypom nových zariadení sme sa dostali koncom apríla, pritom povinnosť používať nové zariadenia bola pre určitú kategóriu daňovníkov už od prvého dňa toho mesiaca,“ ilustroval Pieš. Odpúšťanie pokút počas prvých troch mesiacov tak vítajú. „Určite to prispeje k uvoľneniu napätia, ktoré pôvodné termíny vyvolávali, a k celkovému upokojeniu situácie,“ skonštatoval Pieš.
Rovnaký názor má aj prezident Zväzu obchodu Martin Katriak. Podmienky stanovené ministerstvom financií spĺňajú takmer všetci jeho členovia. Prechodné obdobie však vítajú nielen kvôli nedostatku produktov na trhu. Ako upozornil Katriak, systém eKasa „vykazuje momentálne pri pilotnom skúšaní veľkú chybovosť“. Na jednej strane je problém sa vôbec pripojiť na Finančnú správu. No a ak sa to aj podarí, stáva sa, že daniarom neprídu tie informácie, ktoré boli poslané. „Viaceré úpravy majú svoje muchy a problémy a toto treba vychytať,“ zhrnul Katriak.


Zdroj: [13.06.2019; finweb.hnonline.sk; Domáca ekonomika; 00:00; Kristína Votrubová]