Cigarety v obchodoch zdraželi a nie sú dostať

Od februára idú opäť hore ceny cigariet. S tým zároveň súvisí výpadok niektorých druhov cigariet na trhu, ktorý zaznamenali fajčiari.
Ďalšie zvýšenie cien tabaku možno očakávať v máji. Dôvodom budú nové opatrenia týkajúce sa tzv. vysledovateľnosti tabakových výrobkov, ktoré vstúpia do platnosti. Za terajším zvýšením cien asi o 10 až 20 centov na škatuľku je pravidelné zvyšovanie spotrebnej dane výrobkov tabakového priemyslu, ku ktorému dochádza na Slovensku od roku 2017.
„Od 1. februára 2017 došlo k zmene sadzieb spotrebnej dane z tabakových výrobkov. V rovnakom termíne bol zavedený aj tzv. daňový kalendár, ktorý prináša pravidelnú úpravu sadzieb tejto spotrebnej dane, k poslednej úprave sadzieb došlo od 1. februára 2019,“ vysvetľuje ministerstvo financií. Zákon zároveň zaviedol zdaňovanie nových, bezdymových tabakových výrobkov, a to sadzbou dane zodpovedajúcou sadzbe spotrebnej dane na tabak.
„Spotrebná daň pre tabakové výrobky sa v posledných rokoch mení vždy vo februári, preto v tomto mesiaci možno zaznamenať na trhu výpadky niektorých značiek. Systém je totiž nastavený tak, že keď dnes obchodník nakúpi cigarety do konca februára ešte so starou daňou, teda s daňou, ktorá platila do 31. januára, môže ich predávať do konca februára,“ vysvetľuje Ivan Kubányi, manažér externých vzťahov Imperial Tobacco Slovakia, zástupca tabakovej sekcie vo Zväze obchodu. Keď obchodník nakúpené cigarety nepredá do konca februára, stanú sa nelegálnym tovarom. 
„Obchodník ich preto musí zlikvidovať a príde tak o peniaze, ktoré do zásob investoval. Takže aby si obchodníci udržali konkurenčnú výhodu, predávajú cigarety so starou cenou a nenakupujú ešte zásoby nových cigariet, ktoré začnú nakupovať až koncom februára alebo začiatkom marca. Vždy, keď dochádza k tomuto zvýšeniu spotrebnej dane, dochádza aj k spomínaným výpadkom na trhu,“ vraví Kubányi.
Ďalšia veľká zmena v máji
Na ďalšiu veľkú zmenu sa môžu fajčiari pripraviť na jar. Od 21. mája začína platiť v celej EÚ, a teda ja na Slovensku, opatrenie, ktoré je súčasťou smernice EÚ o tabakových výrobkoch. Smernica platí na Slovensku už od roku 2016 – na základe nej sa napríklad začali na škatuľkách cigariet uvádzať obrázkové varovania. Ustanovenia o vysledovateľnosti však vstúpia do platnosti až tento rok. Každú škatuľku cigariet na území EÚ bude možné od apríla vysledovať prostredníctvom jedinečných kódov, ktoré si výrobcovia kúpia od štátu. Pôvod tejto myšlienky možno nájsť v rámcovom dohovore na kontrolu tabaku Svetovej zdravotníckej organizácie.
„Opatrenie má zabrániť pašovaniu, teda pomôže rozoznať legálne a nelegálne produkty. Nielenže sa bude v celom procese dodávateľského reťazca – od výroby až po predaj spotrebiteľovi – sledovať pohyb každej škatuľky, budú sa zaznamenávať aj všetky obchodné informácie o nej. Musia k nim byť pripárované objednávky, dodacie listy a faktúry, a toto je obrovská komplikácia,“ vraví Kubányi.
Všetci, čo obchodujú s tabakom, budú musieť investovať do úpravy svojich účtovných systémov, aby z nich dokázali vytiahnuť potrebné informácie platobného charakteru a odosielať ich do príslušných databáz.
Kontrolné orgány Európskej komisie tak budú mať dokonalý prehľad o všetkých pohyboch výrobkov na tabakovom trhu, ako aj o cenách, za ktoré sa tabakové výrobky predávajú, či o maržiach jednotlivých obchodníkov.
„Pôjde teda o absolútne najcitlivejšie informácie a všetky tieto požiadavky budeme musieť plniť,“ vraví Kubányi.
Systém je drahý
Masívny systém sledovateľnosti bude podľa Kubányiho veľmi drahý a premietne sa aj do cien cigariet. „Je tu však zatiaľ ešte jedna obrovská neznáma, a tou sú kódy, ktoré budeme musieť po novom uvádzať na škatuľkách. Vydavateľom kódov bude Datacentrum – organizácia patriaca pod ministerstvo financií. Cena kódov ešte nie je jasná, má ju určiť vyhláška, ktorá vyjde až v apríli. Pritom je to jedna zo základných informácií, ktorá bude mať vplyv na cenu. Dnes platíme za kolky, od mája budeme musieť platiť aj za kódy. Na každú škatuľku budeme musieť umiestniť jedinečný identifikátor,“ vysvetľuje Kubányi.
Podľa analytika spoločnosti Filnlord Borisa Tomčiaka by zvýšenie cien cigariet nemalo mať vplyv na objem ich predajov. „Pri tabakových výrobkoch však sledujeme už niekoľko rokov veľký tlak na ich obmedzovanie v spoločnosti. Vďaka tomu postupne klesá počet ľudí, ktorí fajčia, a tento trend bude pokračovať. Predaje klasických cigariet sa teda budú postupne znižovať,“ myslí si Tomčiak. Dodáva však, že pre tabakové firmy je určitou náhradou rast predaja e-cigariet, pri ktorých je legislatíva benevolentnejšia.