Chaotický zákaz vychádzania. Obchodníkom nikto jasne nepovedal, na čo sa majú pripraviť

Pavol Konštiak: Nikto s nami nič nekonzultuje a v opatreniach je chaos. 

Niektorí podnikatelia veria, že zákazníci prídu do otvorených predajní, iní ako IKEA radšej zatvoria
„Nikto s nami nič nekonzultuje a v opatreniach je chaos. Ja som v tom, že zákazníci môžu prísť do otvorených obchodov a prísnejšie obmedzenia sa zatiaľ týkajú najviac zasiahnutých regiónov Oravy a Bardejova,“ hovorí pre TREND viceprezident Zväzu obchodu Slovenskej republiky Pavol Konštiak.
O sprísnení opatrení proti šíreniu Covidu-19 informovala vláda vo štvrtok večer. Zákaz vychádzania začne platiť už túto sobotu a trvať bude minimálne do nedele 1. novembra. „Ak niekto bude napríklad v obchodnom centre a nebude tam mať čo robiť, môže dostať pokutu 1 650 eur,“ upozornil počas tlačovej konferencie podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina).
Následne ho doplnil premiér Igor Matovič (OĽaNO), ktorý sa u polície plánuje prihovoriť za udeľovanie nižších pokút v maximálnej výške pár stoviek eur. „Nechceme ľudí strašiť pokutami a ide nám hlave o obmedzenie pohybu,“ povedal minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO).
Podľa vlády jedine obmedzenie pohybu osôb zabráni tomu, aby sa ľudia nenakazili tesne pred celoplošným testovaním. To má prebehnúť na budúci víkend a následne sa na ľudí s negatívnymi testami nebudú vzťahovať žiadne obmedzenia.
Aj počas zákazu vychádzania môžu ľudia chodiť do práce. Zároveň bude dovolené odprevadiť dieťa do školy a nakúpiť v najbližších potravinách. Podľa informácií zverejnených na stránke Úradu verejného zdravotníctva SR sa bez hrozby sankcie budú môcť navštíviť aj banky, poisťovne, čistiarne, autoservisy, lekárne a čerpacie stanice pohonných hmôt.
Nedostatok zákazníkov pravdepodobne počas budúceho týždňa zatvorí väčšinu kaderníctiev.
Prevádzkovatelia reagujú rôzne
„Predstavené opatrenia vnímame ako zmätočné a nejasné, a to rovnako vo vzťahu k nám, ale aj obchodným centrám, v ktorých si prenajímame obchodné priestory. Z aktuálnych opatrení však nevyplýva, že by sme mali zakázané obslúžiť zákazníka, ktorý navštívi niektorú z našich 17 predajní,“ povedal pre TREND Vladimír Sušil, obchodný riaditeľ DATARTu.
Podľa aktuálneho nariadenia mastná pokuta hrozí len nakupujúcim v prípade, že so sebou nebudú mať negatívny test na koronavírus.
Počas budúceho týždňa budú otvorené všetky elektropredajne spoločnosti DATART. V prípade nedostatku zákazníkov sa plánuje realizovať pravidelná údržba priestorov a zamestnanci sa začnú pripravovať na vianočný predaj.
Práve posledné mesiace roka bývajú z hľadiska tržieb tie najlepšie. Tento rok ich môže výrazne okresať pandémia. „Sme za to, aby si v našich predajniach mohli zákazníci vyzdvihovať svoje e-shopové objednávky tak, ako to bolo počas prvej vlny pandémie. Pri osobnom odbere dokážeme vďaka prísnym hygienickým opatreniam maximálne eliminovať riziko prenosu ochorenia,“ dodal V. Sušil.
Pre zákaz vychádzania dočasne svoje obchodné centrum zatvorí spoločnosť IKEA.
K opačnému kroku pristúpil známy obchod s nábytkom. ,,Spoločnosť IKEA sa rozhodla na základe opatrení vlády SR zatvoriť obchodný dom IKEA Bratislava, Výdajné miesto a Pop-Up store v Košiciach od soboty 24. októbra do nedele 1. novembra“ povedala pre TREND riaditeľka obchodného domu IKEA Bratislava Lucia Klečková.
„Rovnako v danom období nebude možné využiť službu Klikni a vyzdvihni na obchodnom dome IKEA Bratislava. K dispozícii našim zákazníkom je online obchod IKEA.sk, ktorý ponúka služby donášky priamo domov a objednania tovaru 24 hodín denne,“ informovala.
Drobní obchodníci pravdepodobne zatvoria
V piatok poobede je plno v mnohých slovenských kaderníctvach. „Hlavne muži sa chcú dať ostrihať na poslednú chvíľu,“ povedala pre TREND Hana Valachovičová, majiteľka kaderníctva Hanka. Zatiaľ nevie, čo bude robiť a najradšej by nechala otvorené aj celý budúci týždeň. „Uvidím, či mi prídu zákazníci, ale ak nebude nikto chodiť, tak zavriem a ostanem doma. Škoda, že je to takto nejasne komunikované a neviem sa dopredu zariadiť,“ dodala.
Podobne to vidí aj majiteľ menšej predajne Farby – Laky v bratislavskej časti Karlova Ves. Ten si neprial zverejniť svoje meno. „Obchod mám medzi panelákmi, tak hádam niekto príde nakúpiť aj budúci týždeň. Ak nie, zavriem a budem dúfať, že po celoplošnom testovaní sa mi vrátia zákazníci,“ povedal.
Ľudia si môžu ísť vybaviť hypotéku aj počas zákazu vychádzania.
Do banky aj počas lockdownu
Svoje pobočky plánujú zatiaľ nechať otvorené banky. Sú na zozname prevádzok, ktoré je umožnené navštíviť aj počas zákazu vychádzania. „Slovenská sporiteľňa necháva všetky svoje pobočky otvorené podľa štandardných otváracích hodín. Platí to aj na Orave a v Bardejove,“ uviedla Marta Cesnaková, hovorkyňa Slovenskej sporiteľne. Z dôvodu pandémie však podľa nej môže v niektorých pobočkách dôjsť k individuálnej úprave otváracích hodín.
Finančné domy na základe platných nariadení musia vo svojich pobočkách obmedzovať počet zákazníkov. Banky preto svojich klientov prosia, aby v prípade návalu zákazníkov vydržali pár minút postáť vonku a pokojne počkali, kým na nich príde rad. Zároveň zákazníkom odporúčajú, aby, ak môžu, prednostne využili služby elektronického bankovníctva.
Pripravovaný zákaz vychádzania má dva varianty. V najviac zamorených okresoch môžu ísť ľudia mimo bydlisko len s negatívnym výsledkom testu. Tieto prísnejšie pravidlá platia pre okresy na Orave a Bardejov. Tam už od piatka prebieha štátom riadené plošné testovanie ľudí. Vo zvyšných okresoch môžu ísť ľudia do najbližšieho obchodu, práce, alebo prírody aj bez negatívneho výsledku testu na Covid-19.