Boj proti nekalým praktikám

Potravinári by sa mali ľahšie dostať k svojim peniazom, ktoré im dlhujú obchodné reťazce a zároveň sa vyhnúť nezmyselným poplatkom. Rezort pôdohospodárstva totiž definoval 44 nekalých praktík, na ktoré sa dlhodobo sťažujú. Ak obchod v budúcnosti niektorú z nich použije, čakajú ho sankcie. Podľa obchodníkov takýto zákon vytvára podmienky na právnu neistotu a na ich šikanovanie.  

Boj proti nekalým praktikám
Igor Haraj, moderátor: “Potravinári by sa mali ľahšie dostať k svojim peniazom, ktoré im dlhujú obchodné reťazce a zároveň sa vyhnúť nezmyselným poplatkom. Rezort pôdohospodárstva totiž definoval 44 nekalých praktík, na ktoré sa dlhodobo sťažujú. Ak obchod v budúcnosti niektorú z nich použije, čakajú ho sankcie. Podľa obchodníkov takýto zákon vytvára podmienky na právnu neistotu a na ich šikanovanie.”
Lenka Ježová, reportérka TA 3: “Poplatky za distribúciu či logistický bonus, aj s takýmito praktikami sa mali stretávať poľnohospodári a potravinári, ktorí chceli umiestniť svoje produkty na pulty v obchodoch. Doteraz proti tomu nevedeli účinne bojovať. Ak takéto nekalé praktiky nahlásili úradom, obávali sa, že s nimi reťazce prestanú spolupracovať. Všetko by mal zmeniť nový zákon z dielne agrorezortu, ktorý chce ich postavenie zlepšiť.”
Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva: “Tým najväčším bonusom tohto zákona je anonymné podanie, prelomíme tú bariéru strachu, pretože dodávatelia pod tým, že ich vylistujú práve z reťazcov, vôbec takéto podania nedávali.”
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK: “Uvítame, pokiaľ naozaj v praxi naši potravinári budú mať aj takýmto spôsobom rozviazané ruky.”
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu: “Môže sa stať, že budú mnohé anonymy, ktoré budú len špekulanti dávať, ani sa ich nebudú týkať tieto problémy, ale dajú.”
Lenka Ježová: “Obchodníci majú ale opačný názor, aj keď pripúšťajú, že im rezort v niektorých prípadoch vyšiel v ústrety, považujú návrh zákona za nesystémový. Myslia si tiež, že môže reťazce ohroziť, nakoľko sa ním výrazne skrátia lehoty splatnosti faktúr a zavádza likvidačné sankcie.”
Martin Katriak: “Tie splatnosti v tomto predpise sú veľmi nejasne formulované a zaraďuje to do kategórií pokút do 500-tisíc eur. Tak si predstavte, že obchodník, či už menší alebo väčší, zabudne zaplatiť, nie z toho dôvodu, že by úmyselne, že by to bola jeho prax, ale proste tých faktúr je tisíce.”
Jana Holéciová: “Vítame túto možnosť, že sa zníži lehota splatnosti faktúry, po novom by to malo byť pätnásť dní. Čo by určite pomohla aj našim slovenským pekárom.”
Lenka Ježová: “Do návrhu zákona sa dostala aj generálna klauzula, ktorá by mala obchodníkom zabrániť, aby vymýšľali nové spôsoby, ako držať potravinárov či poľnohospodárov v šachu.”
Gabriela Matečná: “Aby sa zabránilo obchádzaniu tohto zákona aj v budúcnosti. Ja musím povedať, že obchodníci sú mimoriadne kreatívni, aj dodnes sme mali existujúci zákon, ktorý bol päť rokov v platnosti a obchodníci vždy vymysleli novú podmienku, ako získať peniaze.”
Martin Katriak: “Prijali všeobecnú zásadu v zákone, že ešte aj iné konanie, ktoré v zákone nie je uvedené, môže byť nekalá podmienka, to je buď nedorozumenie alebo nonsens.”
Lenka Ježová: “Ministerstvo pôdohospodárstva chce, aby zákon nadobudol účinnosť od 1. apríla budúceho roka.”

Zdroj: [09.11.2018; TV TA3; Hlavné správy; 18:30; Lenka Ježová / Zuzana Závodská;Igor Haraj]