Ako by mal fungovať mechanizmus na zvyšovanie minimálnej mzdy?

Rokovania medzi sociálnymi partnermi takmer vždy zlyhajú a rozhodnutie o minimálnej mzde tak zostáva na vláde. Odbory aj firmy by však boli radšej, ak by sa najnižší plat určoval konkrétnym mechanizmom.
Rokovania medzi sociálnymi partnermi takmer vždy zlyhajú a rozhodnutie o minimálnej mzde tak zostáva na vláde. Odbory aj firmy by však boli radšej, ak by sa najnižší plat určoval konkrétnym mechanizmom.
Michal Kuruc, Občianske združenie Pracujúca chudoba
Slovensko je výkonnou ekonomikou, ktorá trpí malými mzdami. Zastávam preto názor, že minimálna mzda by sa mala zvyšovať vzorcom, ktorý odporúča Európsky výbor sociálnych práv: čistá minimálna mzda by mala byť vo výške 60 percent čistej priemernej mzdy.
Alexej Dobroľubov, analytik Inštitútu zamestnanosti
V slovenských politických reáliách považujeme za optimálne riešenie naviazať zvyšovanie minimálnej mzdy na určitú štatistiku. Zároveň by bolo dobré ponechať možnosť prispôsobiť ju ekonomickej realite.
Rastislav Machunka, viceprezident AZZZ
Vzhľadom na súčasnú politickú kultúru by pravdepodobne bolo lepšie, aby fungoval automatický mechanizmus v prípade, že sa nedohodneme. Samozrejme, vždy by tam mohol byť priestor na nejakú dohodu s odborármi. No a ak by k dohode neprišlo, tak nastúpi automat.
Pavol Konštiak, viceprezident Zväzu obchodu
Dajme zo zákona preč to, aby v prípade nedohody medzi sociálnymi partnermi rozhodovala vláda a nechajme to na čísla z ekonomiky. Prečo do rozhodovania o minimálnej mzde dávame politický rozmer? Sme pred voľbami, tak sa rozhodneme, že teraz zvýšime minimálnu mzdu o 100 eur, aby sme si kúpili našich zamestnancov.
Vladimír Sirotka, prezident Asociácie malých a stredných podnikov
V každom prípade si myslím, že by ministerstvo práce malo tieto veci konzultovať viac aj s nami. My zamestnávame 72 percent pracujúceho obyvateľstva. Oni to chápu prierezovo: ekonomike sa darí, tak treba dať ľuďom. My sme za, ale dať ľuďom v malom a strednom podnikaní je často podmienené podmienkami regiónu.
Kristína Votrubová