• Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header

Zrušenie polstoročných kvót na cukor môže ohroziť jeho výrobu na Slovensku

04.10.2017
Oto Görner, moderátor: "Zrušenie polstoročných kvót na cukor má priniesť jeho zlacnenie, no prebytok na trhu a tlak silných zahraničných hráčov môže ohroziť jeho výrobu na Slovensku, upozorňujú pestovatelia a výrobcovia cukru u nás. Očakávajú, že štát im v novej situácii pomôže, či už daňovými úľavami alebo podporou vývozu."
 
Jaroslav Barborák, redaktor: "Október so sebou priniesol pád cukrových kvót, ktoré upravovali jeho výrobu v jednotlivých krajinách polstoročie. Uvoľnenie pravidiel však nie je dobrou správou, a to tak pre výrobcov ako aj pre spotrebiteľov, tvrdí predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy Róbert Kovács."
 
Róbert Kovács, predseda Zväzu pestovateľov cukrovej repy: "My sme mali aspoň záchrannú sieť z pohľadu ceny. Mali sme minimálnu cenu 26-29 za tonu cukrovej repy. Teraz žiadna minimálna cena nie je. Tá nám zabezpečovala aspoň minimálnu rentabilitu."
 
Jaroslav Barborák: "A upozorňuje na post veľkých hráčov vo výrobe cukru. Pestovatelia vo Francúzsku a Nemecku sa, podľa Kovácsa, na situáciu pripravili tým, že plochy, na ktorých pestujú cukrovú repu, rozšírili o 25 percent. S modernejšou technológiou to má byť predpoklad na zaplatenie trhu lacnejším cukrom zo zahraničia. Modernizáciou však prešli aj zostávajúce dva cukrovary u nás - v Seredi a Trenčianskej Teplej. Dušan Janíček zo Slovenských cukrovarov však očakáva, že bez pomoci štátu to bude mať domáce cukrovarníctvo v novej situácii ťažké. Hovorí preto o potrebnej štátnej podpore pestovateľom aj výrobcom cukru. V ich prípade najmä podporou exportu."
 
Dušan Janíček, Slovenské cukrovary: "Vzhľadom na to, že na naše územie sa bude tlačiť cukor z iných štátov, my svoj budeme musieť vyviezť."
 
Jaroslav Barborák: "Rezort pôdohospodárstva reaguje, že pestovateľom zostáva súčasná podpora, ktorá sa odvíja od plochy, na ktorej pestujú. Plus počíta so zavedením schémy zelenej nafty, pričom by im vracal časť spotrebnej dane. Spracovateľom sľubuje podporu pri hľadaní nových trhov mimo Európskej únie. Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva rezortu."
 
Štefan Ryba, generálny riaditeľ sekcie poľnohospodárstva MPO: "Bude to zamerané tak, aby boli tie nástroje dôrazne systémové, dostatočne efektívne na to, aby sme sa vysporiadali s tou situáciou."
 
Jaroslav Barborák: "Pád cukrových kvót už teraz, podľa Martina Katriaka zo Zväzu obchodu a cestovného ruchu, znížil nákupné ceny cukru, a to o desatinu."
 
Martin Katriak, Zväz obchodu SR: "No a pokiaľ sa zníži cena cukru v nákupnej cene, tak sa zníži aj v spotrebiteľskej."

 
Jaroslav Barborák: "Tu však analytici pripomínajú hrozbu z opakovania scenára po zrušení mliečnych kvót. Po prvotnom zlacnení nastúpilo výrazné zdraženie."


Zdroj:  [Rádio Slovensko, 12:00; Rádiožurnál Slovenského rozhlasu; 03/10/2017;  Jaroslav Barborák]


« Späť