• Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header

Vajcia z dovozu

11.08.2017
Alfonz Šuran, moderátor: "Vajcia sú u nás najčastejšie problémovou potravinou z dovozu, Slovensko je pritom v tomto smere sebestačné. Dvadsať percent všetkých vajec v našich obchodoch je ale o zahraničia. Najčastejšie ide o dovoz zo susedných krajín."
 
Michaela Lovásová, reportérka TA 3: "Približne pätina vajec v regáloch obchodov je zo zahraničia, z toho takmer 85 percent ich je z okolitých krajín z Česka, Poľska a Maďarska."
 
Daniel Molnár, riaditeľ Únie hydinárov Slovenska, (telefonát): "Na našom trhu môže spotrebiteľ objaviť vajcia prakticky zo všetkých krajín Európskej únie a tak isto aj z okolitých krajín ako sú Ukrajina alebo ďalšie."
 
Michaela Lovásová: "Zo všetkých dovezených vajec je podiel tých holandských len zanedbateľné percento. V slovenských obchodných reťazcoch ale podľa Zväzu obchodu nie sú žiadne vajcia z exportu."
 
Martin Katriak, prezident Zväzu obchodu SR: "Plne sa spoliehame na domácu kapacitu, sú to menší dodávatelia, ale aj väčší alebo veľkí dodávatelia. A tí pre naše potreby celkom, celkom postačujú."
 
Michaela Lovásová: "Vajcia z dovozu predávajú zahraničné reťazce, rovnako ich využívajú aj gastronomické zariadenia. Štatistiky o tom, z akých krajín nakupujú vajcia prevádzkari neexistujú."
 
Ľubomír Urban, hovorca Únie hydinárov Slovenska, (telefonát): "Je všeobecne známe, že v stravovacích zariadeniach rôzneho typu od reštaurácií po školské či závodné jedálne používajú prevádzkovatelia zväčša tie najdostupnejšie, hovorím tým najlacnejšie suroviny, či už je to mrazená hydina alebo vajcia, ktoré dovážajú zo zahraničia, častokrát tesne pred skončením doby spotreby."
 
Michaela Lovásová: "Odborníci preto odporúčajú pýtať sa na krajinu pôvodu aj v gastronomických zariadeniach. Zväz obchodu tvrdí, že po posledných potravinových škandáloch evidujú zvýšený záujem o domáce potraviny."
 
Ľubomír Drahovský, analytik trhu, (telefonát): "Spotrebitelia, kupujúci budú podstatne viac obozretnejší ako doposiaľ, budú sledovať krajiny pôvodu, budú sledovať viacej zloženie potravín a samozrejme aj konečné doby spotreby."


« Späť