• Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header

Na rovnakú kvalitu a zloženie potravín by mohol ukázať európsky certifikát

06.06.2017
Rovnaká kvalita výrobkov vo všetkých krajinách sa nedá pri súčasnej legislatívnej úprave vymáhať, tvrdia právni experti z univerzity v Olomouci.
 
Rovnaká kvalita, zloženie či chuť výrobkov ponúkaných pod rovnakou značkou v rôznych štátoch Európskej únie sa dnes nedá právne vymáhať. Tvrdia to právni experti z Univerzity Palackého v Olomouci, ktorí skúmali, či sa dá odlišné zloženie značkových výrobkov pre český a západoeurópsky trh postihovať podľa českej či európskej legislatívy.
 
Zistili, že nie. A tak aj keď niektorí výrobcovia ponúkajú spotrebiteľom vo vybraných, prevažne východoeurópskych krajinách, vrátane Slovenska, produkty horšej kvality, iného zloženia či chuti, v národných ani európskych zákonoch nie je podľa českých právnikov ochrana, ktorá by takéto správanie výrobcov vyslovene zakazovala.
 
"Rovnakú kvalitu výrobkov vo všetkých krajinách nejde pri súčasnej legislatívnej úprave vymáhať," povedal podľa portálu ihned.cz Michal Černý, spoluautor štúdie a znalec súťažného práva.
 
Eurokomisárka pre ochranu spotrebiteľa Věra Jourová počas rokovania s ministerkou pôdohospodárstva Gabrielou Matečnou v polovici marca naznačila, že pri riešení problému dvojakej kvality výrobkov nevidí cestu v zmene legislatívy, ktorá dnes v EÚ platí. No dodala tiež, že krajiny V4, ktoré začali na odlišnú kvalitu potravín nadnárodných koncernov upozorňovať, majú dostatočnú legislatívu, ktorá za neférové praktiky môže firmy postihovať.
 
Právni experti olomouckej univerzity sú však podľa štúdie iného názoru. Aj preto tvrdia, že by v boji proti dvojakej kvalite a zloženiu potravín v rôznych štátoch EÚ mohlo pomôcť skôr zavedenie spoločnej európskej certifikačnej známky.
 
No dodávajú, že jej garantom by musela byť samotná Európska komisia. "Označenie spoločnou známkou by zákazníkom garantovalo rovnakú kvalitu bez ohľadu na štát, v ktorom potraviny kupujú. Súviseli by s tým kontroly kvality," uviedol Černý.


Foto_zdroj: pixabay.com
Zdroj:  [dennikn.sk; 05/06/2017; Denisa Čimová ; Zaradenie: Ekonomika]
https://dennikn.sk/786251/na-rovnaku-kvalitu-a-zlozenie-potravin-by-mohol-ukazat-europsky-certifikat/?ref=rss


« Späť