• Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header
  • Slideshow - header

Kvóty na cukor padli. Zopakuje sa maslová kríza?

03.10.2017
Európski pestovatelia cukrovej repy a výrobcovia cukru sa už nemusia obmedzovať produkčnými kvótami, ktoré im nariadil Brusel. Od októbra môžu vyrábať koľko len chcú, čo by sa malo prejaviť na nižších cenách v obchodoch.
 
Takmer 50 rokov pre farmárov a producentov cukru v Európskej únii platili obmedzujúce výrobné kvóty. Tie sa stali od začiatku októbra minulosťou.
 
Otázne tak zostáva, aký to bude mať dopad na konečné ceny cukru, ako aj samotných agropotravinárov. Nezopakuje sa podobný scenár ako pri masle, keď po zrušení mliečnych kvót pociťujeme jeho nedostatok a zdražovanie?
 
Rozhodne trh
 
Všetkých producentov cukru a pestovateľov cukrovej repy v únii čakajú náročné mesiace, myslí si predseda predstavenstva spoločnosti Považský cukor Michal Abelovič.
 
Liberalizácia trhu bude v praxi znamenať, že každá jedna cukrovarnícka spoločnosť pôsobiaca v EÚ bude vyrábať toľko cukru, na koľko bude mať kapacitu, možnosti, odbyt a hlavne dostatok cukrovej repy.
 
"Európski výrobcovia zareagovali na ukončenie kvót osiatím väčších plôch cukrovej repy v priemere až o 16%. Preto sa očakáva aj vyššia výroba cukru v Únii," hovorí Abelovič.
 
Vzhľadom na nižšie ceny cukru na svetových trhoch ako v EÚ, producenti nebudú môcť svoju výrobu vyviezť za hranice, a tak začne vznikať tlak na zlacňovanie.
 
"Vyššia výroba cukru v kombinácii s nižšími cenami na svetovom trhu môže priniesť aj tlak na ceny cukru, ktoré môžu klesnúť," pripúšťa Abelovič.
 
K tomuto tlaku sa pripojí aj izoglukóza. Aj na toto sladidlo, ktoré sa často používa ako náhrada cukru, totiž prestali platiť obmedzenia v rámci liberalizácie. Firmy vyrábajúce izoglukózu sa taktiež budú snažiť udržať si svoj podiel na trhu.
 
Zlacnenie cukru
 
Poľnohospodári a cukrovary zatiaľ nechcú hovoriť o konkrétnych číslach, o koľko by mohli poklesnúť ceny. Obchodníci však už majú jasnejšiu predstavu. V týchto dňoch začali vyjednávať so svojimi dodávateľmi o cenách cukru.
 
"Rokovania prebiehajú a sú korektné. Vyzerá to tak, že producenti sa chcú dohodnúť na nových kontraktoch za výhodnejšie ceny. Definitíva bude jasná v priebehu mesiaca dvoch," približuje Martin Katriak, podpredseda predstavenstva Coop Jednota.
 
Podľa neho by to znamenalo, že cukor by mohol od nového roka zlacnieť o 10 až 12%. Čiže spotrebitelia by mohli ušetriť zhruba 10 až 12 centov na jednom kilograme.
 
Možné miliónové straty
 
Katriak momentálne nevie odhadnúť, či sa nezopakuje podobná situácia ako pri masle. To po zrušení kvót a ruskom embargu na potraviny najskôr zlacnelo, aby po dvoch rokoch výrazne zdraželo.
 
Naopak, poľnohospodári riziko zopakovania maslovej krízy pri cukre vidia reálne. Preto navrhujú, aby na začiatku liberalizácie jednotlivé členské krajiny vhodnými opatreniami podporili pestovateľov cukrovej repy a výrobcov cukru.
 
"Nikto tu totiž nechce, aby po mliečnej kríze, ktorá so sebou priniesla miliónové straty pre mliečnych farmárov a mnohé zrušené chovy dojníc, sa podobný scenár zopakoval aj pri," uzatvára Abelovič.
 
Sebestačnosť Slovenska
 
Pre Slovenskú republiku by to bola obzvlášť tvrdá rana, pretože práve prepojenie pestovania cukrovej repy a jej spracovanie predstavujú jednu z mála plne funkčných potravinových vertikál na Slovensku.
 
Navyše, v produkcii cukru sme sebestační, čo je pri zvyšujúcom sa pasívnom salde zahraničného obchodu s agropotravinárskymi výrobkami, teda v situácii, keď viac dovážame, ako vyvážame, naozaj veľmi dôležité.
 
 Cukor v Európe a na Slovensku
 
Kvóty na cukor zaviedla Európska únia v roku 1968 na naliehanie Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Pred jedenástimi rokmi začal Brusel reštrukturalizovať celé odvetvie a postupne znižoval maximálne povolené množstvo produkcie cukru v jednotlivých krajinách.
 
Za toto obdobie skončilo v EÚ viac ako 80 producentov. Na Slovensku v súčasnosti fungujú dva cukrovary, ktorých ročná kapacita dosahuje viac ako 207-tisíc ton.
 
Podľa štatistík je priemerná výroba cukru na Slovensku za posledných 5 rokov na úrovni 178,7-tisíc ton. V niektorých rokoch sme repu vyviezli do zahraničia na spracovanie.
 
V hospodárskom roku 2016/2017 sme vyrobili 221,3-tisíc ton cukru. Spotreba cukru na Slovensku dosahuje 175-185 tisíc ton.


Zdroj:  [aktuality.sk; 02/10/2017; Martin Odkladal ; Zaradenie: Ekonomika]
https://www.aktuality.sk/clanok/525797/kvoty-na-cukor-padli-zopakuje-sa-maslova-kriza/
 


« Späť